In 7 stappen naar een gezonde werkplek

Een gezonde werkplek doet wonderen. Werken in een stimulerende omgeving bevordert het welzijn en de productiviteit van je medewerkers. Die gezonde werkplek creëren is meer dan alleen ergonomische bureaustoelen en fruit in de lunchruimte. Het gaat om het integreren van heilzame gewoonten gedurende de werkdag. Dankzij onderstaande tips van Work-Out word jij in 7 stappen een gezonde werkplek.

Stimuleer beweging

Van staand vergaderen tot wandelen tijdens de lunchpauze, wij zijn fan. Nog beter is samen sporten tijdens de middagpauze. Natuurlijk is het mooi meegenomen dat je calorieën verbrandt en je spieren verstevigt, er zijn nog andere voordelen. Door het vrijkomen van endorfine, beter gekend als gelukshormoon, stimuleer je ook de hersenen. 25 minuten per dag bewegen is al genoeg om de positieve effecten te ervaren. Van een goed bestede lunchpauze gesproken…

Bye bye stress, welkom energieboost!

Ergonomie is key

Rug-, nek- en schouderklachten, het zijn maar enkele gezondheidsproblemen die voortkomen uit een langdurig verkeerde houding op het werk. Met ergonomische kantoormeubelen en de juiste plaatsing van apparatuur komen je medewerkers al een heel eind. Natuurlijk is er meer dan een comfortabele zithouding.

Wist je trouwens dat je na 30 minuten stilzitten eigenlijk even zou moeten rechtstaan en kort bewegen? Wanneer je zit, wordt de bloedstroom naar je benen vertraagd, wat kan leiden tot zwelling, gevoelloosheid en vermoeidheid. Door om het half uur even op te staan en te bewegen, stimuleer je de bloedcirculatie en komt de bloedtoevoer zonder moeite weer op gang naar alle delen van je lichaam.

Breng buiten naar binnen

Natuurlijk licht en groen op kantoor dragen bij aan een betere luchtkwaliteit en een gezondere atmosfeer. Planten en bloemen brengen niet alleen kleur, ze absorberen ook schadelijke stoffen uit de lucht en zetten ze om in zuurstof, wat resulteert in frissere en schonere lucht. Dat groen stress vermindert en een gevoel van rust en kalmte geeft, is meteen mooi meegenomen.

Snack gezond

Taart en andere zoetigheden op de werkplek, lekker! Keerzijde van deze suikerboost, is natuurlijk de energiedip nadien… Het is geen geheim dat een stuk fruit een veel betere keuze is voor de gezondheid én de productiviteit. Zet steevast een goedgevulde fruitmand klaar in de keuken. Wedden dat je werknemers al snel naar een sappige appel of zoet mandarijntje grijpen om te snacken tussendoor. De natuurlijke suikers in het fruit zijn een bron van energie, alertheid en focus.

Drinken, drinken, drinken…

En dan hebben we het niet over frisdrank, maar over water. We weten allemaal dat we in theorie zo’n 2 liter water per dag moeten drinken. Toch durven we dat in de drukte al te vaak vergeten. Door op strategische plaatsen op de werkplek waterdispensers te plaatsen, doe jij je medewerkers daaraan denken. Door hen op regelmatige tijdstippen te herinneren aan het belang van hydrateren of er incentives aan te koppelen, moedig je hen aan voldoende te drinken doorheen de werkdag.

Ondersteun mentale gezondheid

Burn-out en stress, zorg ervoor dat jouw onderneming niet ten prooi valt aan deze ziektes van onze jachtige maatschappij. Integreer programma's voor stressmanagement, counseling en workshops omtrent mindfulness en ontspanningstechnieken in je dagelijkse werking. En als het van ons afhangt? Doe er dan een flinke dosis sport en beweging bovenop. Je zal zien dat het niet alleen de veerkracht van je werknemers ten goede komt, ze zullen bovendien zowel fysiek als mentaal sterker worden. Meteen een nuttig gevolg voor de productiviteit van je bedrijf. 

Activeer

Organiseer gezamenlijke activiteiten met gezonde levensstijl als insteek, denk aan kookworkshops, sportactiviteiten of workouts. Zo krik je op een leuke manier de mentale en fysieke gezondheid van je medewerkers op én leer je hen als team samenwerken.

Waarom leggen we bij Work-Out zo de nadruk op sporten? Omdat het een essentieel onderdeel is van een gezonde levensstijl. Meer én recurrente beweging zal je mensen ook vanzelf aanzetten om meer water te drinken en gezonder te snacken gedurende de werkdag.

Vorige
Vorige

Meet the team: Ignace Mullens